LA REPRESSIÓ CIVIL I MILITAR.(1)




Durant la setmana santa, va prosseguir el curs d'història sobre la Guerra Civil en una sessió dedicada a la repressió amb una acollida extraordinària, doncs van ser més de 60 les persones que es van donar cita a Peralta de la Sal (La Llitera). Les Jornades estan organitzades pel Centre d'Estudis Ribagorçans (CERIb) durant tot l'any 2006 en el 70 aniversari de l'inici de la guerra civil:

70 anys Ribagorça a la història
Jornades d’història sobre la Guerra Civil
La trobada va tenir lloc a la petita localitat lliterana de Peralta i va ser organitzada gràcies a la col·laboració de l’associació local “Castell de la Mora” qui va aconseguir transmetre al conjunt dels seus habitants l'interès pel tema plantejat. Així va ser com, entre més de mig centenar de persones, de totes les edats, homes i dones, la moderadora Teresa Fèrriz (directora de Lletra – UOC i gran especialista de l'exili republicà del 39) va donar pas a la xerrada de la historiadora Queralt Solé (encarregada dels desapareguts i fosses comunes de la Generalitat de Catalunya), qui va parlar de La repressió civil i militar. Conseqüència de la guerra.


Lluny de qualsevol discurs academicista, Solé es va acostar a la realitat local dels pobles pirinencs i prepirinencs durant la guerra i sobretot en els seus anys posteriors. Utilitzant una dialèctica clara i propera, va aconseguir emocionar i fer participar nombrosos assistents els quals, la majoria, havien viscut en la seva pròpia experiència l'explicat per la conferenciant. Queralt Solé va voler posar l’accent en la importància de parlar i de no tallar la comunicació per culpa de pors ja inexistents entre els grans, els avis, i els néts. La memòria oral és la principal més enllà de tota la documentació que queda en municipis i arxius estatals i provincials. No es tracta tant de buscar un perquè ni responsables, sinó de saber escoltar i saber parlar perquè els més joves sàpiguen i reconstrueixin cultura i vida. Es va poder veure com, més enllà d'actes institucionals i actuacions oficials, existeix un veritable interès col·lectiu per conèixer la història des dels petits llocs que, fins a avui, segueixen sense merèixer l'estudi profund i científic d'historiadors i altres professionals.
Us donem cita per a la pròxima trobada a Castilló de Sos el 12 de maig a les 20h amb la intervenció de Jean Pierre Amalric que parlarà de la vida quotidiana dels exiliats al sud de França, amb la col·laboració com a moderador de José Luis Acín.

Comentaris