Un IEI més "patriòtic"


Gilabert defensa el relleu de Busqueta per Turull per donar "un nou impuls i més protagonisme a la institució en la vida cultural"
Relleu al capdavant de l'IEI.
r. b. lleida 27/08/2009
"Per impulsar des de l'IEI la defensa de la llengua, tant el català com l'occità, així com la identitat nacional i dels Països Catalans, ja que sembla que vénen temps en què serà molt necessari." Així va resumir ahir el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, alguns dels punts que van motivar el relleu de l'historiador Joan Busqueta al capdavant de l'IEI pel filòleg Albert Turull. El seu nomenament es farà efectiu cap a la primera quinzena de setembre. Gilabert va fer aquestes declaracions durant l'anunci del canvi d'organigrama de l'IEI, un acte en què el gest seriós i absent del vicepresident tercer de la Diputació, Gabriel Pena, podria avalar l'opinió de més d'un de la mateixa corporació, afirmant que ell no estaria d'acord amb el canvi, ja sigui pel moment escollit o per afinitat amb Busqueta.
Per la seua part, Gilabert va defensar que el relleu s'hagi produït enmig de la legislatura i va afirmar que era necessari "donar un nou impuls a la institució, entre els objectius de la qual hi ha -a més de buscar un protagonisme cada vegada més important en la vida cultural de les comarques de Lleida- obrir les activitats de l'IEI a tots els territoris de parla catalana, entre els quals hi ha Occitània a través d'Aran". Per tot plegat, va indicar que Turull és la persona "idònia" i va recordar el seu càrrec de director de la Càtedra d'Estudis Occitans. Va remarcar, així mateix, el seu perfil d'"activista de carrer", ja que "ha participat activament en grups de defensa de la llengua, així com del medi ambient, entre molts d'altres". Pel que fa a la programació, va afirmar que es mantindria la que estava prevista durant aquest any.
Agraïment a Busqueta
Gilabert va elogiar de Busqueta el fet d'obrir l'IEI a totes les associacions culturals i sensibilitats polítiques, "posant-lo a servei de la societat lleidatana sense deixar d'oferir continguts d'elit". Encara que va negar que el nomenament de Turull sigui per motius polítics adduint que "no té carnet de partit", sí que va admetre que "al ser un càrrec de confiança és normal buscar algú en sintonia amb l'ideari polític de la presidència de la Diputació". Per la seua part, Busqueta va assegurar que "ningú és imprescindible i coneixent la voluntat de relleu, el millor és que sigui com més aviat millor. Va repassar la seua trajectòria a l'entitat i va tindre paraules d'agraïment per a les persones amb qui ha treballat en aquests gairebé tres anys al capdavant de la institució. Finalment, Gilabert es va defensar de les recriminacions de partidisme recordant que el director de cooperació municipal, Xavier Manuel, també és un càrrec del govern de CiU, de qui va dir que no hi havia cap intenció de relleu. No obstant, Manuel no és al capdavant de cap organisme.

Comentaris