El Punt Avui: El govern d'Aragó porta el blaverisme a la Franja

A: El Punt Avui                                      El PP i el PAR derogaran la llei que reconeixia el català i en faran una altra que regularà “l'aragonès de l'àrea oriental”                            19/06/12 02:00 - lleida David Marín

S'ha imposat la línia dura al govern d'Aragó respecte al reconeixement del català i l'aragonès. La consellera d'Educació, Universitat i Cultura d'Aragó, Dolores Serrat, va anunciar ahir la derogació de la llei de llengües que van aprovar en la legislatura anterior el PSOE i la Chunta Aragonesista (CHA). Aquella llei reconeixia l'existència del català i l'aragonès a Aragó, tot i que no els feia oficials, i preveia alguns instruments de promoció i de drets als seus parlants que no s'han arribat a desenvolupar. Ara, el govern del PP i el PAR ha preparat un esborrany d'una nova llei que ja no anomenarà “català” a la llengua catalana sinó que es referirà a “la llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental de la comunitat amb les seves modalitats lingüístiques”, segons les paraules de Dolores Serrat que reproduïa ahir el servei de premsa del govern d'Aragó.
L'aragonès, parlat per unes 20.000 persones al nord de la demarcació d'Osca, també perd el seu estatus de llengua independent. La intenció del govern d'Aragó és fusionar l'acadèmia de la llengua aragonesa i l'acadèmia aragonesa del català, previstes a la llei anterior, en una sola Acadèmia Aragonesa de la Llengua.
Tot i que la llei de llengües no preveia cap obligatorietat ni del català ni de l'aragonès (només se'n regulava la presència com a assignatures optatives a les escoles i la possibilitat que els seus parlants es poguessin relacionar en la llengua pròpia amb les administracions locals que així ho aprovin), Dolores Serrat va justificar el canvi de llei per “evitar tota mena d'imposició”, i perquè cap modalitat lingüística aragonesa “pugui estar subjecta a organismes reguladors aliens a la nostra comunitat autònoma”. És a dir, el mateix argument que el secessionisme lingüístic ha utilitzat al País Valencià.
Crida a l'IEC
La CHA va criticar amb duresa les intencions del PP i el PAR i els va acusar de donar “un cop mortal a l'aragonès i el català”. Des de Convergència Democràtica de la Franja (CDF), la seva secretària general, Marta Canales, va qualificar de “barbaritat” les intencions del govern d'Aragó i va reclamar que l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) surti en defensa de la integritat de tot l'àm-bit lingüístic català.

Comentaris