11s Trobades Culturals Pirinenques: Patrimoni i Turisme al Pirineu




PROGRAMA MATÍ (de les 9,30 a les 13,30 hores)
_ Benvinguda Ramon Villuendas i Palobart, alcalde d’Esterri d‘Àneu
_ Presentació Jordi Abella i Pons, antropòleg i director de l'Ecomuseu de les Valls d’Àneu
_ Patrimoni de Catalunya i Miquel Pontic Isern (El Voló, 1631- Girona, 1699)
Montserrat Moli i Frigola, professora d’Arquitectura i Paisatge a la II Università degli Studi di Roma "Tor Vergata",Real Academia de la Historia, Centro di Studi per la Cultura e l'Immagine di Roma, Asociación Hispànica de Estudios Franciscanos (Roma/Girona)
_ La festa patrimonial i el seu rendiment. Daniel Vilarrúbias i Cuadras, llicenciat en història de l’art i professor de violí
_ Ressò mediàtic dels espectacles turístico-culturals d'Esteve Albert. Jordi Pasques i Canut, escriptor i comissari del Centenari Esteve Albert i Corp (Oliana)
_ Patrimoni i turismo, Albert Esteve i Garcia, ministre de Cultura del Govern d’Andorra
PAUSA
_ Barcelona és molt més. Les tres marques turístiques de la Diputació de Barcelona: Costa Barcelona,Catalunya Central i Pirineus. Rosa Serra i Rotés, historiadora i vicepresidenta de l’Àmbit de Recerques del Berguedà (Puig-reig)
_ Reflexions sobre patrimoni i turisme rural a la Val d’Aran. Mireia Boya i Busquet, ambientòloga i paisatgista (Les, Val d’Aran)
_ Museus i turisme a les Terres de Lleida i Aran. Carme Alòs, Carme Bergés i Jaume Espinagosa, Xarxa de museus de les Terres de Lleida i Aran
_ Deu escultures meves i una plaça al Pirineu. Ernest Altés i Segura, escultor (All, Cerdanya)
_ El Museu El Camí de la Llibertat de Sort. Llàtzer Sibís i Goset, president del Consell Comarcal dels Pallars Sobirà i alcalde de Sort
13,30h Presentació del llibre 10s Trobades Culturals Pirinenques de Ripoll del 26 d'octubre del 2013: El patrimoni festiu del Pirineu
Lluís Puig i Gordi, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya i president de l’Institut Ramon Muntaner
Ponències no presencials ____________________________________________________________________
_ Turisme a les Valls d’Àneu, l’experiència de VAIT. Noemí Ruich i Cera, Valls d’Àneu Iniciatives Turístiques (Valls d’Àneu)
_ La retòrica i la creació dels discursos turístics. Jordi Mascarella i Rovira, filòleg (Ripoll)
_ La imatge turística del Pirineu català: El cas de la Vall de Camprodon. Ester Noguer i Juncà, doctora en turisme UdG
_ Arqueologia i turisme. La integració del patrimoni arqueològic dins de l'oferta cultural de la vila deBesalú (la Garrotxa). Joan Frigola i Torrent, arqueòleg i president d’Amics de Besalú i el seu Comtat (Besalú)
_ El patrimoni industrial, un valor turístic i una presència social. Albert Moles i Betriu, enginyer i director general de Forces Elèctriques d’Andorra FEDA (Andorra)
_ Cultura i turisme al Pirineu: darrera les petjades de Gerbert. Joaquim Nadal i Farreras, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Girona i director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (Girona)

PROGRAMA TARDA (de les 16,00 a les 19,00 hores)
_ La portalada de Ripoll, una candidatura a la Unesco excepcional i universal. Carme Polo i Vives, periodista i gestora cultural, directora de la candidatura de la Portalada de Ripoll a Patrimoni Mundial de la Unesco (Ripoll)
_ La Terreta oblidada: Natura, patrimoni i silenci on la Ribagorça i el Pallars s'abracen
Carles Barrull i Perna, Àlex Francès i Pascual, i Carles Pascual i Anmella
_ El turisme i les noves tecnologies. Albert Gomà i Sala, politòleg i empresari (Sant Julià de Lòria)
_ Espai Orígens: entre dues aigües. Cristina Masvidal i Fernàndez, gerent d’Espai Orígens (Camarasa)
_ La posada en valor del patrimoni com a recurs turístic. Soraya Valls i Pinilla, coordinadora de producte i nous projectes d’Andorra Turisme (Andorra)
_ Els nans de Ribes. Un projecte de dinamització turística. Miquel Sitjar i Serra, docent del Camp d’Aprenentatge del Ripollès i Màster en Turisme Cultural, i Montse Benedé i Gonzàlez, Tècnica de Turisme de la Vall de Ribes (Vall de Ribes)
P
AUSA
_ Cinc mirades a la vall de Sant Julià de Lòria. Georgina Sala i Amorin, tècnica de turisme al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (Andorra)
_ La carretera a Núria. Un debat inacabat. Miquel Sitjar i Serra, docent del Camp d’Aprenentatge del Ripollès i Màster en Turisme Cultural (Vall de Ribes)
_ Turisme i sostenibilitat. Núria Martí i Simó, directora de Pirineu Emoció (Pobla de Segur)
_ Turisme i nous productes a la Val d’Aran. Manuel Mosteiro i Catoira, director de Naut Viatges (Viella, Val d’Aran)
_ Els nous productes turístics de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Cristina Simó i Espinosa, investigadora i guia interpretadora (Valls d’Àneu)
Debat
Cloenda
Ponències no presencials
_ Usos turístics dels santuaris berguedans. Ramon Felipó i Oriol, advocat i dinamitzador del Berguedà (Berga)
_ Les serradores hidràuliques de les valls d’Àneu. Martí Giménez i Novell, estudiant de tècnic aeronàutic, i Miqui Giménez i Molina, educador i músic (Isil)
_ Camins que es promocionen i que s'han de mantenir. Reptes en temps de crisi. Carlos Guàrdia i Carbonell, geògraf (La Seu d’Urgell)
_ El turisme a Ripoll a principis del segle XX. Janina Subirana i Puig, màster en turisme cultural UdG (Ripoll)
_ Turisme i patrimoni a l’Alta Cerdanya. Jean-Louis Blanchon i Claude Martinez, de Tourisme Cerdanya
-Vallespir, o la renaixença d’una revista literària i cultural nord-catalana. Gentil Puig i Moreno, doctor en lingüística romànica, professor honorari de la Universitat de Perpinyà i de la UAB, i president del Centre Cultural Català del Vallespir (Ceret)

Comentaris