[També pots llegir aquesta pàgina en castellà, en aragonès i in english]
DE CARA A L’ORGANITZACIÓ US AGRAÍREM QUE ENS DIGUEU QUANTS EN VINDREU A: locacaodelafacao@gmail.com
Artur Quintana i Font, Doctor en Filologia Romànica, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, acadèmic d’honor de la Acadèmia de l’Aragonés i membre del Comité d’Honor del Rolde d’Estudis Aragonesos. President de la Iniciativa Cultural de la Franja -entitat que agrupa els diferents centres d’estudis de la Franja: Associació Cultural del Matarranya-ASCUMA, Institut d’Estudis del Baix Cinca-IEBC, Consells Locals Pro Franja, CERIb-Centre d’Estudis Ribagorçans/Zentro d’Estudios Ribagorzans/Centro de Estudios Ribagorzanos.
+ INFO : http://locacaodelafacao.wordpress.com
Sobre la querella de Facao (Federación de Asociaciones Culturales del Aragón Oriental) contra la Iniciativa Cultural de la Franja:
La ICF va informar l’any 2005 la Feria del Libro Aragonés de Monzón de la qualitat dels productes culturals de la Facao. Davant la manca de reacció per part de la direcció de la Feria del Libro Aragonés de Monzón la ICF va publicar a la seua web el següent text el 5 de desembre del 2005:
La Fira del Llibre Aragonés de Montsó manca de criteri en la selecció d’expositors.
Iniciativa Cultural de la Franja, entitat que agrupa associacions i centres d’estudis de les comarques catalanoparlants d’Aragó manifesta la seua sorpresa i indignació davant la manca de criteri de la Fira del Llibre Aragonès de Montsó a l’hora d’exposar obres publicades. Un llibre no és un plec de papers enquadernats, un llibre és la manifestació de la paraula escrita, és literatura i és pensament, i ha de ser art, i ha de respondre a paràmetres científics. Des de la Iniciativa Cultural de la Franja entenem que si la Fira de Montsó vol ser la manifestació de referència de les publicacions aragoneses, haurà d’establir criteris de selecció dels expositors, més enllà dels purament econòmics. No s'hi val que qualsevol entitat exposi només perquè ha pagat.
La sorpresa de la Iniciativa Cultural de la Franja ha estat que la Fira del Llibre de Montsó recull com un dels expositors la Federació d’Associacions Culturals de l’Aragó Oriental/FACAO i la presentació de dos llibres de “Amigos de la Litera”, unes entitats que editen llibres en una grafia que no respecta les normes gramaticals ni ortogràfiques de cap llengua, i que fa bandera d’una llengua inventada. Es tracta, a més, d’un col·lectiu que fomenta l’odi i l’animadversió entre comunitats veïnes a través d’un anticatalanisme visceral que arriba a qüestionar polítiques del Govern d’Aragó encaminades a generar un marc legal on tots els ciutadans de l’Aragó puguem veure reconeguts els nostres drets. La Iniciativa Cultural de la Franja vol, amb aquesta nota, emplaçar a la Fira del Llibre de Montsó a l’establiment de criteris per a la selecció d’expositors que responguen als models de llengua establerts per la comunitat científica que, en el nostre àmbit territorial, està representada per la Universitat de Saragossa,
El més greu de la FACAO, no són, ni molt menys, les constants i públiques crítiques i acusacions per desprestigiar als demés col·lectius que no pensen com ells sense cap tipus de prova, sols la crítica pura, a fi de tenir un hipotètic suport anticatalà amb els habitants d’Osca i de Saragossa. El més greu són els seus vincles evidents amb la extrema dreta: amb grups d’ultradreta, com Democracia Nacional, tal com ho demostra les seves manifestacions a Saragossa del 16 de setembre de 2003 i de 25 d’octubre de 2004, o l’article “Èxit del Contra-Correllencua” d’Ángel Hernández de “Amigos de Fraga” a la revista “Som” del Grup d’Acció Valencianista que podria ser perfectament etiquetat com a apologia del terrorisme (octubre de 2003).
Creiem que la llibertat d’expressió és fonamental i més encara quan es parla amb termes culturals i científics, però no la comprenem quan la cultura s’utilitza per a unes finalitats polítiques dins d’un determinat partit polític aragonès, o s’uneix a qui sigui per a aconseguir uns determinats propòsits. Malgrat la importància i el prestigi de la Fira del Llibre Aragonès de Montsó, la promoció i divulgació d’entitats d’aquesta índole poden contribuir a llur desprestigi vers la resta de la excel·lent producció cultural aragonesa que allí es presenta i esperem que aquest suggeriments es tinguin en compte per a properes edicions.
En una entrevista del diari La Comarca [Alcanyís] del 29-7-2005 a Artur Quintana davant la pregunta de l’entrevistador/ra R.P.B.
Hace unos días la FACAO emitió un comunicado en el que decía que el catalán no es una lengua propia de Aragón ¿Qué es entonces?
Comentaris
De totes maneres, si els de la FACAO s'han sentit ofesos, estan en el seu dret de querellar-se; serà el jutge qui tindrà la darrera paraula (o no; esperem que la cosa no vagi més enllà).
Suposo que el que s'hauria de deixar clar és la definició de "llengua pròpia". Si entenem el que jo hi entenc, que és "una llegua particular d'un territori determinat", he de dir que a Aragó el català no és una llegua pròpia, el que no vol dir que no ho sigui en algunes localitats, municipis i fins i tot comarques. A Aragó només hi reconec una llengua pròpia, és a dir, parlada en tot el territori, que és el castellà. però si entenem per "llengua pròpia" la llengua particular i exclusiva d'un territori, llavors potser hauríem de parlar només de l'aragonès (tot i que potser des de la Navarra nordoriental tindrien alguna cosa a dir).
D'altra banda, un apunt ortogràfic: no podem escrire "no si val" sinó, en tot cas, "no s'hi val".
És més fàcil parlar de llengua i FACAO des d’un punt de vist lingüístic, sense aportar ni el seu nom, ni bibliografia que corrobori les seves argumentacions i que per que una banda ha fet el CERIb per mitjà de quatre revistes Ripacurtia i seguint un consens científic, universitari i acadèmic no sols amb la resta d’institucions, acadèmies i universitats de la Franja, de Catalunya i a Aragó sinó tambéa Espanya i Europa.Un consens que el CERIb segueix i que es contradiu amb la manera de que entén la cultura i la cientificitat la FACAO al seu territori.
Referent a la querella de l’Artur Quintana, no s’oblidi , que aquesta s’inscriu dins d’una sèrie de querelles que la FACAO ha considerat oportú querellar-se perquè els han criticat de fomentar l’odi, de unir-se a grups d’ultra-dreta, de tenir una doble moral, és a dir, tenir carnets d’un determinat partit democràtic que governa a l’Aragó, i fins i tot, càrrecs públics, i per darrera tenir militants de falange 2000 o anar a les manifestacions amb Democracia Nacional, o el Grups d’Acció Valenciana, grups, alguns d’ells violents, i tots ells vinculats amb l’extrema-dreta, per no comentar els successos de Fraga d eles eleccions de 2007.
Està clar que la querella seguirà el curs que dictamini la justícia, però si que clama al cel, el silenci mediàtic i polític en tot el que afecta a la Franja, a excepció de quan es parla de la FACAO, és el que succeeix quan es té un carnet d’un determinat partit que està al govern i des de dalt no es diu res, com res es diu de la detenció a Fraga del passat 6 de març, que suposa un abús d’autoritat, tot es calla per a netejar la imatge de la FACAO, i d’investigar-lo, res de res.
Salutacions.
Carles Barrull,
Secretaria General del CERIb.