CAT: VII JORNADES DEL CERIB: LES ALTRES FRONTERES DEL PIRINEU

PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS

Dies: del 3 al 5 de juliol de 2009.

Lloc: El Pont de Montanyana (Ribagorça).

Presentació de la Jornada:

El 2009 serà oficialment l’any de la commemoració dels 350 anys de la signatura del simbòlic tractat dels Pirineus, que va donar lloc a la frontera pirinenca entre França i Espanya. En aparença aquesta frontera va afectar essencialment el Pirineu de la Cerdanya fins a Port Bou i el País Basc. Ara bé, l’establiment d’aquell acord va certificar també la presa en mà de la frontera ribagorçana per part del rei d’Espanya i l’allunyament de facto de les administacions catalana i aragonesa. Els decrets de Nova Planta ho acabarien certificant.
És sabut, però, que malgrat les fronteres, les relacions veïnals transestatals i entre valls veïnes van continuar. Si més no fins al segle XIX, en què les fronteres administrativo-provincials van començar a crear un fossar políticofronterer intern que arrela fins als nostres dies i pren forma, contradictòriament, amb l’establiment de les autonomies a partir de 1978.
Per això, les VII Jornades del CERIb pretenen abordar i reflexionar sobre les altres fronteres reeixides i aquelles més artificials que es mantenen, ben sovint, des dels centres polítics, deixant com alienes les poblacions ribagorçanes. La demagògia, la desinformació, els interessos polítics i la volguda i necessària dominació territorial ha portat a una situació que necessita un debat profund, molt més enllà d’iniciatives ministerials. Els pobles ribagorçans i pirinencs en general han de ser agoserats i aportar solucions des de dins. Per això, les Jornades seran una vegada més transversals, entre la recerca científica i el debat sociopolític.

Presentació de propostes de comunicació:

1. Els interessats en presentar comunicacions poden enviar les seves propostes amb nom de l'autor, títol i resum amb una extensió màxima d’entre 1500 i 2000 caràcters.
2. El termini de presentació de comunicacions finalitza el divendres 26 de Juny de 2.009. Cal trametre un resum a l’adreça electrònica: info@cerib.org
3. Tant els textos posteriors com les comunicacions poden realitzar-se en castellà, català o aragonès.
3. Les propostes de comunicació han de reflexionar d’una manera directa o indirecta sobre la Ribagorça, als Pirineus o comarques properes
4. El Comité organitzador comunicarà l’acceptació de les propostes als interessats. El Comité organitzador es reserva el dret d’acceptació de comunicacions.
5. Les comunicacions aprobades disposaran d’una mitjana de quinze minuts, depenent del nombre de comunicacions presentades i posteriorment es publicaran els textos al “Dossier” de la revista “Ripacurtia” (veure normes de publicació a: http://www.cerib.org/Normes_Ripacurtia.doc).

6. El text definitiu s’haurà d’enviar abans de finals de setembre de 2009 a: revista.ripacurtia@cerib.org
7. La presentació de comunicacions significa l’acceptació de les presents normes, així com les normes editorials de la Revista Ripacurta (veure punt 6).

Per a qualsevol dubte o aclaració poden dirigir-se a: info@cerib.org o per telèfon al: 679 51 37 28 (tardes).
Per a més informació: info@cerib.org

Organitza:

CERIb-Centre d'Estudis Ribagorçans

Amb la col·laboració de:

Instituto de Estudios Altoaragoneses

Institut d'Estudis Ilerdencs

Institut Ramon Muntaner

Mirmanda

Gobierno de Aragón. Departamento de Educación, Cultura y Deporte.

Ajuntament del Pont de Montanyana

Comarca de la Ribagorza

Comentaris