ÈXIT ABSOLUT DE LES VII JORNADES DEL CERIB .

Aquest cap de setmana, El Pont de Montanyana ha acollit Les VII Jornades del CERIb, en les quals diferents especialistes han reflexionat sobre "Les altres fronteres del Pirineu". Entre els dos dies de xerrades passaren més de 70 persones que pugueren veure la Presentació de la revista Ripacurtia, 6: Les relacions econòmiques entre Catalunya i Aragó i el llibre de del llibre d’Antonio Espino : "Don Juan Bayarte Calasanz i Ávalos. Un governador de la Ribagorça al Mediterrani de Carles II, (1622-1689) " (CERIb, 2009) a càrrec d’Oscar JANÉ , director de l’Àrea de Publicacions que explicà el diferents projectes editorials del Centre d'Estudis Ribagorçans.
Més tard, després de la inauguració la Jornada per Enric MARQUÉS, Vicepresident del CERIb, Jorge BORDES en representació de l‘Ajuntament del Pont de Montanyana i Joaquín PALLARÉS, conseller de la Comarca de la Ribagorça , es realitzà la conferència inaugural a càrrec de l'exconseller d'Educació i Cultura del Govern d'Aragó, Vicente BIELZA DE ORY (Catedràtic de Geografia a la Universitat de Saragossa amb la conferència de Nuevas fronteras administrativas y sus resultados. Per la nit es va projectar el documental de Luar Multimedia dirigit per Manuel Campo Vidal “La cara oculta dels pantans de Franco” davant de bona part de la població, testimonis directes d'aquella història.
El dissabte comptà amb les intervencions de Marta BERTRAN (Historiadora de l'art, UAB), La Ribagorça i l'(a)frontera: el pes de la divisió diocesana i provincial sobre la interpretació actual de les obres d'art, i que va esmentar la utilització tant catalana com aragonesa de l'art ometent espais obvis de cultura i treball de l'art des d'un punt de vista dels tallers i els gustos de les poblacions; Natxo SOROLLA (Sociolingüista, UB-IEC), Xarxes socials, llengües i frontera. Entre la Llitera, la Ribagorça i la Noguera sobre la realitat i les propostes respecte la llengua catalana a la Franja en l'actualitat.
Posteriorment, Queralt SOLÉ (Historiadora, UB), va evocar la Repressió, fosses i memòria de la Guerra Civil a la Ribagorça un territori que pràcticament no ha estat treballat pels historiadors ni catalans ni aragonesos i va transmetre les possibilitats actuals de retrobar material i informació.Després, Xavier SERRA (Professor de filosofia, Universitat de València), va endinsar-se en el perquè d'un dels personatges que més han marcat València, però també Catalunya i la Franja (amb el concepte de Països Catalans) durant la segona meitat del segle XX: Les fronteres político-culturals de Joan Fuster.
Per la tarda va tenir lloc una Taula rodona-debat amb la revista Mirmanda i un grup d'especialistes de diverses disciplines al voltant del tema de la "frontera" i que es van donar cita al Pont de Montanyana coincidint amb les Jornades. L'(a)frontera va comptar amb la presentació de la “Revista Mirmanda” per Jordi RIBA i Felip MARTÍ i les intervencions per obrir el debat de: Carles BARRULL, Carlos RIZOS,Alexis SANCHO i Oscar JANÉ. Acabada la jornada, els participants visitaren els carrers del PONT DE MONTANYANA.

Les Jornades acabaren amb un espectacular concert ofert pel Centre d'Estudis Ribagorçans com a acte de cloenda amb el grup LA RONDA DE BOLTAÑA i el grup de pop-rock català LEXU´S que aplegaren unes 300 persones a la Plaça Major del Pont de Montanyana. En la presentació, tant Enric MARQUÉS com Carles BARRULL, Vicepresident i Secretari General del CERIb respectivament, demanaren la cooficialitat del català i de l’aragonès per la propera Llei de Llengües que el PSOE ja ha començat a tramitar a les Corts d’Aragó i que no preveu, aparentment, donar cap reconeixement "d'oficialitat" al territori. El concert finalitzà a altes hores de la matinada essent un èxit absolut.
La jornada s'allargà diumenge amb una visita a la vila de MONTANYANA, nucli abandonat en procés de recuperació i on fa poc d'hi han trobat noves pintures a l'Església del poble.
Aquestes Jornades han estat organitzades pel CERIb-Centre d’Estudis Ribagorçans i han comptat amb la col·laboració del Ajuntament del Pont de Montanyana, Comarca de la Ribagorça, Mirmanda, Instituto de Estudios Altoaragoneses, Institut d’Estudis Ilerdencs, Institut Ramon Muntaner i el Departament d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó

Comentaris