Gilabert relleva Busqueta de l'IEI i el substituirà el filòleg Albert Turull

El responsable del departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL assumeix la direcció de l'organisme, l'únic que encara estava gestionat per un càrrec del govern de CiU
r. b. / j.g. lleida 26/08/09
L'historiador Joan Busqueta anunciarà avui que deixa la direcció de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), en un acte encapçalat pel president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, que interromprà les seues vacances al Pirineu per assistir a l'anunci "dels canvis del nou organigrama de l'IEI", segons un comunicat emès ahir per la corporació provincial. El seu successor serà el filòleg de Cervera Albert Turull, actual director del departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL, segons van confirmar a SEGRE diverses fonts consultades.
Busqueta va assumir la responsabilitat de dirigir l'entitat cultural de la Diputació després de la marxa de Carme Vidal. Es va fer públic al desembre del 2006 -encara en l'època en què la corporació estava dirigida per CiU, amb Isidre Gavín al capdavant- i durant un mes va assumir gradualment les seues noves responsabilitats mentre deixava les de la UdL, on el medievalista exerceix de professor. Una decisió valenta sis mesos abans de les eleccions (és un càrrec de confiança del president de la Diputació), que el món cultural de Lleida va aplaudir amb unanimitat, donada la seua trajectòria. Poc amic de pronunciar-se políticament, Busqueta no ha dubtat de donar cabuda a congressos i conferències de tots els partits que l'han sol·licitat. Durant la seua etapa, entre molts altres aspectes, ha impulsat la investigació i ha fomentat la col·laboració amb bona part de les entitats culturals de la ciutat. L'únic punt polèmic en el seu mandat va sorgir quan va retirar una exposició de Carles Santos a l'IEI per no considerar-la adequada a l'espai. No obstant, uns mesos més tard, l'Institut d'Estudis Lleidatans va col·laborar en l'espectacle que Santos va dedicar a Guinovart a Agramunt. Busqueta era l'únic càrrec de confiança de l'anterior govern de CiU a la Diputació que encara estava al capdavant d'un organisme de la corporació. El penúltim a ser rellevat va ser Xavier Moncayo al mes de juliol.
Per la seua part, el filòleg Albert Turull (Cervera, 1963) va entrar a formar part del professorat de la UdL amb només 28 anys. Des de llavors, ha exercit diversos càrrecs al departament de Filologia Catalana i Comunicació, fins a dirigir-lo, càrrec que ocupa actualment. Premi Joan Coromines de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per la seua tesi doctoral sobre la toponímia a Ponent, el seu perfil professional se centra sobretot en planificació lingüística, lexicologia i sociolingüística. Ha publicat una desena de llibres i més de mig centenar d'articles, pròlegs i ressenyes sobre temes relacionats amb la llengua. Així mateix, s'ha implicat en associacions com Òmnium Cultural des del 2006.
http://www.segre.com/index.php?id=225&no_cache=1&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=46514&tx_ttnews[backPid]=199&cHash=0aafeb59ac

Comentaris