8enes Trobades Culturals Pirinenques: La Marca Pirineus, a Escaldes-Engordany (Andorra)


Organitzen: Àmbit de Recerques del Berguedà; IEA-Institut d’Estudis Aranesi; Institut d’Estudis Ceretans; IECAU-Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell; CERIb-Centre d’Estudis Ribagorçans; Ecomuseu de les Valls d’Àneu; Pirineu Fòrum de DEPANA-GAP; Amics de Besalú i el Seu Comtat i l’institut d’Estudis Comarcals del Ripollès.

Amb el suport de: Govern d’Andorra, IEI-Institut d’Estudis Ilerdencs. Fundació Pública de la Diputació de lleida, IDAPA-Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran i l’Institut Ramon Muntaner.

Hi col·labora: Escaldes-Engordany 2011. Capital de la Cultura Catalana.

DISSABTE, 29 D'OCTUBRE

Sala d'Actes del COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY

PROGRAMA MATÍ (de les 9,30 a les 14,00 hores)
- Benvinguda a càrrec de Trini Marin i González, consellera major del Comú d'Escaldes-Engordany.
- Salutació a càrrec de Gilbert Saboya i Sunyé, ministre d'Afers Exteriors del Govern d'Andorra.
- Presentació a càrrec de Àngels Mach i Buch, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències.
- Grand Valira-Soldeu 2012, una oportunitat de projecció internacional; de David Hidalgo i Vila, director Serveis Corporatius i Unitats de Negoci de GrandValira-ENSISA.
- Pirineisme, entre la descoberta i la divulgació; de Manel Figuera i Abadal, muntanyenc, lingüista, escriptor, vocal de l'Associació Llibre del Pirineu i professor de català.
- La Vall de Boí, patrimoni de la humanitat, 10 anys després; de Cristina Castellà i Figuera, Centre d'Interpretació del Romànic de la Vall de Boí.
- Dues Cerdanya per un Pirineu; de Laurent Leygue, professor de català, vice-president de l'Institut d'Estudis Ceretans, webmaster de i-cerdanya.info, vice-president de l'ofici de turisme de la Comunitat de Municipis "Pirineus-Cerdanya".
- L' hoteleria i el termalisme;de Joan Armengol i Guiraut, gerent de la Unió Hotelera d'Andorra.
- Pirineus al punt de mira de la sismologia catalana. Sismicitat i particularitats; de Mar Tàpia i Jiménez, investigadora sismòloga i coordinadora del Laboratori d'Estudis Geofísics Eduard Fontserè de l'Institut d'Estudis Catalans (LEGEF-IEC).

----------------------------------------------------PAUSA
- El valor d'una marca; de Pere Moles i Sans, dissenyador i conseller responsable del projecte Capital de la Cultura Catalana 2011 del Comú d'Escaldes-Engordany.
- Andorra el País dels Pirineus. Marca i destinació turística, de Jordi Daban i Alsina, administrador únic de Daguisa Hotels i tresorer de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra.
- Berga i la Patum; de Ramon Felipó i Oriol, advocat i dinamitzador del Berguedà.
- La xarxa internacional d'hotels Relais & Chateaux en el desenvolupament turístic; de Jaume Tàpies i Ibern, president internacional de Relais & Chateaux i propietari de l'hotel El Castell de Ciutat.
- Els Pirineus cara al futur; de Albert Alins i Abad, delegat territorial del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran.
- El repte del turisme als Pirineus; de Francesc Camp Torres, ministre de Turisme i Medi Ambient del Govern d'Andorra.

PROGRAMA TARDA (de les 16,00 a les 19,00 hores)

- Candidatura a la UNESCO de les petjades de dinosaures; de Rosa Serra i Rotés, historiadora i vicepresidenta de l'Àmbit de Recerques del Berguedà.
- Gestió de qualitat ambiental de les zones protegides: El cas del Parc Nacional l'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de Antoni Plans i Lladós, enginyer industrial i representant de DEPANA al Patronat del Parc Nacional l'Aigüestortes i Sant Maurici (PNAESM) i Jesús Tartera i Orteu, tècnic forestal responsable de la Unitat de Medi Natural del PNAESM.
- Pirineus. Marca, signe distintiu, denominació d'origen, indicació geogràfica, de procedència? On situar-ho; de Josep Carbonell i Gimeno, president de l'Associació de Mandataris del Principat d'Andorra (AMAPA).
- Sant Sadurní de Tavèrnoles i la branca del camí català de Sant Jaume de Galícia per les Valls del Valira i Andorra; de Josep Maria Nogués i Torre, president del Centre d'Estudis Sant Sadurní de Tavèrnoles-Anserall.
- El Comtat de Besalú i els territoris dels Pirineus; de Tura Clarà i Vallès, historiadora i presidenta de l'associació Amics de Besalú i el seu Comtat.
- Immigració, emprenedoria i el suport de la xarxa personal. Els empresaris immigrants al Principat d'Andorra; de Judith Pampalona i Tarrés, periodista i antropòloga.

--------------------------------------------- PAUSA
- La Patum de Berga, patrimoni immaterial de la humanitat; de Mª Dolors Santandreu i Soler, historiadora i membre de l'Àmbit de Recerques del Berguedà.
- Ecoturisme: les marques de qualitat en els espais naturals i transfronterers; de Jael Pozo i Lozano, veterinària i tresorera del Partit dels Verds d'Andorra.
- L'asssociació Llibre del Pirineu; de Joan Obiols i Puigpinós, escriptor i president de l'Associació del Llibre Pirinenc.
- Vall del Madriu-Perafita-Claror: contribució a la posada en valor del Pirineu; de Joan Reguant i Aleix, arquitecte i coordinador de la candidatura d'Escaldes-Engordany.
- La Marca Pirineus i el pirineisme, de Claudi Benet i Mas, professor de llengües i exministre de Turisme.
- L'Alt Urgell i la marca Pirineus d' Albert Batalla i Siscart, periodista i alcalde de la Seu d'Urgell.
- Debat
- Presentació del llibre de les 7s Trobades Culturals Pirinenques realitzades a la Seu d'Urgell 23 d'octubre del 2010: El Pirineu 1.000 anys després: visions de futur.
- Cloenda

Comentaris