Avui/El Punt: Català de la Franja

 22/06/12 02:00 - Manuel Cuyàs
 Jo ja sé que si neguen el nom de català a l'idioma de que es parla a la Franja d'Aragó és per motius polítics que el PP se sap aquí, a València i a les Balears, però com que quan m'indigno em vénen ganes d'insultar prefereixo pensar que ho fan perquè són burros i d'aquesta manera els puc dir burros. Els insults polítics –“demagogs”, “genocides culturals”– tenen una arrel grega o llatina que els resta eficàcia i contundència. Burros és la paraula. Tan burros, que sembla que no hagin anat mai a escola, ni de pago ni d'elit. Tan burros, que un cop negada la qualificació de català al català que es parla a l'Aragó no saben trobar-li un nom alternatiu sinó que no sé què s'empesquen de l'aragonès oriental o una cosa així. En Franco i els homes antecessors de la seva mateixa jeia van ser més creatius: del català de la Franja en van dir chapurreao. Jo vaig tenir fa molts anys una alumna vinguda de Fraga, a la Franja, que havia interioritzat tant el terme que no la treies d'aquí: ella parlava chapurreao tot i fer servir les mateixes paraules i la mateixa sintaxi i prosòdia que jo.
En realitat, si els agafes pel cantó de la motivació política també demostren tenir poques llums. A Aragó només hi ha un milió d'habitants. Cinquanta mil són catalanoparlants. Una bossa important, un percentatge elevat. Posar-s'hi d'esquena, negar-los el nom de la parla i escatimar-los els ajuts per defensar la llengua i la identitat hauria d'inhabilitar el polític o la política que ha tingut la idea, si es té en compte que el català de la Franja es parla principalment en dues províncies molt poc poblades, Osca i Terol, cosa que fa que els vots dels seus votants valguin per dos o tres. Encara es quedaran sense votants. Per burros.
A més a més de burros, són avariciosos. Tenen quatre-cents milions que parlen l'idioma espanyol i els ve dels pocs milions que parlem en català. L'altre dia llegia que a Mèxic és a punt de morir un home que no ha après mai castellà i que és l'últim coneixedor d'un idioma indígena precolombí que amb ell s'extingirà. A vostès aquesta història els fa molta pena. Ells la celebraran amb un bram d'ase d'aquells que ensenyen unes dents negres i corcades.

J

Comentaris

goda87 ha dit…
Escolta noi, jo parlo Fragati, no català. Igual que tu dius que jo parlo català perque parlo igual que tu, jo puc dir que parles Fragati perque parles igual que jo.