IX Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs. Contraban d’idees. Contagi, innovació i dissidència a través del Pirineu


Els dies 2, 3 i 4 d'octubre es durà a terme a Canillo (Andorra), el IX Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, organitzat per la Societat Andorrana de Ciències, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, el Centre d’Estudis Ribagorçans i l'Institut Ramon Muntaner.

En aquesta ocasió, el col·loqui porta per títol "Contraban d’idees. Contagi, innovació i dissidència a través del Pirineu", ja que volem analitzar els PirineusCOM a espai per al flux de les idees, els diferents mitjans emprats per a la seva difusió o els personatges que han tingut més incidència en aquests processos. Igualment ens interessa caracteritzar com aquest fenomen ha marcat el dia a dia dels diferents territoris pirinencs i, des de l’actualitat, ponderar el triomf o el fracàs dels diferents corrents i moviments.

Aquest col·loqui s'estructura en els següents àmbits d'estudi, als quals es podran presentar propostes de comunicacions i comunicacions-pòster:

ÀMBIT 1: Eines, mitjans i espais: diaris, llibres, migracions, fires, ateneus iCASINOS

ÀMBIT 2: Els portadors de les idees : biografies i prosopografies 

ÀMBIT 3: La incidència del pas de les idees en el dia a dia 

El col·loqui s'inaugurarà el divendres 2 d'octubre a dos quarts de set de la tarda amb la conferència "La Real Sociedad Bascongada de Amigos del País: bones idees per a un mal moment històric... que encara perdura", que anirà a càrrec de Xabier Kerexeta (Kalegoi: kultura ondare i membre de l’Eusko Ikaskuntza-Societat d’Estudis Bascos), i es continuarà amb un taller sobre la transmissió d’idees: família, arxius i memòriaPERSONAL al Pirineu, amb les intervencions de Domènec Bascompte (Arxiu del Comú de Canillo), Sisco Amorós i Capdevila (Centre d’Estudis d’Isona i Conca Dellà) i M. Carme Sanmartí i Roset (Universitat de Vic), moderat per Oscar Jané Checa (Projecte Memòria Personal - UAB). Després de sopar, els assistents al col·loqui podran gaudir d'un concert de cançons tradicionals d’Andorra i Pirineu, a càrrec d’Artur Blasco, acompanyat per Marién de Casimiro. Dissabte, els ponents dels àmbits 1 i 2 seran, respectivament, Alexandra Capdevila, del Centre d'Estudis Vilassarencs, amb la ponència "Els Pirineus a l’època moderna: Una via de penetració d’homes i d’idees subversives", i Maria Jesús Lluelles, de la Universitat d’Andorra (“Impactes de la immigració a Andorra") i Claude Benet, del CALL-Centre Andorrà de Llengües (“De fora vingueren i d’ells tant aprenguérem”). Pel què fa a l'àmbit 3, s'estructurarà al voltant d'una taula rodona amb la participació de Pere Canturri (ex-ministre de cultura d’Andorra) i Pere Porta ( IDAPA-Institut per al Desenvolupament del’Alt Pirineu i l’Aran). La moderació anirà a càrrec d'Univers Bertrana (Universitat d’Andorra). El col·loqui es clourà diumenge 4 d'octubre amb una caminada pels voltants de Canillo i un dinar de germanor.

Els interessats a participar en el col·loqui mitjançant la presentació d’una comunicació o d’una comunicació-pòster poden enviar la seva proposta en forma de resum, amb una extensió màxima d’entre cinc-cents i dos mil caràcters. El termini per presentar aquest resum és el 30 de juliol de 2015. Cal trametre el resum a l’adreça de correu electrònicpineda@irmu.org.

El preu de la inscripció general serà de 60 € i el de la inscripció reduïda –per a membres de centres d’estudis i estudiants– serà de 45 €. El preu dóna dret a les actes, al sopar i a l’actuació musical de divendres i al dinar de diumenge. El dinar de dissabte, opcional, té un preu de 15€, que caldrà abonar en el moment de la recollida de documentació. 

La inscripció es podrà fer per via ordinària (fent arribat la butlleta per correu o correu electrònic) o per via telemàtica (mitjançant la butlleta electrònica que trobareu properament a www.irmu.org/projects/transpirinencs) abans del 26 de setembre de 2015.

AlDOCUMENT adjunt trobareu el programa definitiu del col·loqui, així com la butlleta d'inscripció.

Comentaris