Els Centres d'Estudi de Catalunya consideren necessari el reconeixement de les universitats i administracions


Pla d’Urgell - Cultura
Escrit per ACN
Dissabte 13, Juny de 2009 18:42
Les agrupacions d'estudiosos de les comarques lleidatanes que aquest dissabte s'han trobat a Mollerussa en la segona Trobada de Centres d'Estudis de Lleida han expressat la necessitat que existeixi 'el reconeixement que fan d'aquests organismes institucions com la universitat o l'administració'. El president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Josep Santesmasses, ha explicat que cal que 'es reconegui la utilitat, per exemple, de les revistes científiques que fan els Centres d'Estudis, molts dels quals formats ja per professors d'universitats'.
Aquest dissabte s'han presentat els projectes d'una desena d'entitats.
Per debatre la relació entre els governs, la universitat i els centres d'estudiosos, el proper mes de novembre es celebrarà a Lleida un congrés que aplegarà els tres sectors. 'Els centres d'estudis de Lleida demanen que s'analitzi la relació amb la universitat', ha explicat Santesmasses, que ha defensat el paper com a difusors de la investigació que tenen les agrupacions d'estudiosos.
Després de la trobada de presentació entre els centres d'estudis de Ponent, el Pirineu i la Franja, feta l'any passat, enguany l'acte celebrat al Consell Comarcal del Pla d'Urgell ha servit per donar a conèixer els treballs de les diferents agrupacions del territori. En concret han exposat els seus projectes els centres d'Artesa de Lleida, la Seu Vella de Lleida, el Vilosell, l'Alta Ribagorça, el Pla d'Urgell, Cervera, Terres de Ponent, el Baix Cinca, les Garrigues i l'Institut Ramon Muntaner. Segons el president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana 'ha quedat comprovat que hi ha una gran riquesa de treballs que a més de recerca, suposen una difusió de la cultura i la història dels pobles i les comarques'.
Santesmasses ha destacat el paper de l'Institut d'Estudis Ilerdencs davant els centres que treballen a les terres de Lleida. Segons ell, 'el model funciona i els centres s'han anat adaptant a la nova societat i a les noves tecnologies, amb premis per recerca jove, per exemple'. La trobada ha servit per mostrar la feina de cada centre i fer néixer noves col·laboracions i projectes comuns. El Centre d'Estudis de les Garrigues i el del Vilosell (Garrigues) han mostrat ja el seu interès en acollir la tercera trobada.

De: http://www.bondia.cat/component/content/article/103-cultura/4770-els-centres-destudi-de-catalunya-consideren-necessari-el-reconeixement-de-les-universitats-i-administracions

Comentaris