Cronica:El govern d'Aragó es carrega el català i s'inventa l'"aragonès oriental"

A: Crònica                                                                                         El govern d'Aragó ha donat carta de naturalesa al concepte d'"aragonès oriental, terme només utilitzat per grupuscles anticatalans de la Franja de Ponent                                                                        9.06.2012-14:06                                                                               La consellera d'Educació, Universitat i Cultura d'Aragó, Dolores Serrat, va anunciar ahir la derogació de la llei de llengües que van aprovar en la legislatura anterior el PSOE i la Chunta Aragonesista (CHA). Aquella llei reconeixia l'existència del català i l'aragonès a Aragó, tot i que no els feia oficials, i preveia alguns instruments de promoció i de drets als seus parlants que no s'han arribat a desenvolupar. Ara, el govern del PP i el PAR ha preparat un esborrany d'una nova llei que ja no anomenarà “català” a la llengua catalana sinó que es referirà a “la llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental de la comunitat amb les seves modalitats lingüístiques”, segons les paraules de Dolores Serrat que reproduïa ahir el servei de premsa del govern d'Aragó.


El govern d'Aragó ha donat carta de naturalesa al concepte d'"aragonès oriental", terme només utilitzat per grupuscles anticatalans de la Franja de Ponent. Amb aquesta denominació i no pas amb la de 'català' és com apareix a l'esborrany de l'avantprojecte de Llei d'ús, protecció i promoció de les llengües, malgrat que per a qualsevol lingüista, la llengua que es parla a la part oriental d'Aragó és la mateixa que la que es parla a la part occidental de Catalunya: el català.

L'esborrany estableix que el castellà és la llengua oficial d'Aragó i, com a llengües pròpies d'aquesta comunitat, parla de "llengües aragoneses", una de les quals seria la variant septentrional, és a dir, l'aragonès, mentre que l'altra seria la variant oriental, eufemisme per evitar dir 'català'.

Comentaris