Encesa 2022 als Castells d'Areny i Orrit




9 poblacions de Catalunya, Aragó i València se sumen a la iniciativa balear d’encesa de torres a la mediterrània pels drets humans coordinats per l’Institut Ramon Muntaner

L’encesa, que tindrà lloc simultàniament arreu dels territoris de parla catalana el proper dissabte 15 de gener, vol reivindicar el patrimoni històric i cultural i sensibilitzar la població sobre la situació al mar Mediterrani.

Dimarts 11 de gener de 2022. Móra la Nova. L’IRMU en cooperació amb diverses entitats i corporacions municipals i amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Institut d’Estudis Comarcals del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona i el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona participarà en el projecte l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la mediterrània pels drets humans impulsat des de Mallorca i en què participen diferents països de l’arc mediterrani.

Enguany, a la iniciativa organitzada pel Consell Insular de Mallorca, s’hi sumen les poblacions catalanes de Santa Susanna, Vilassar de Mar, Castelldefels, Alcanar, Amposta, La Ràpita, Orrit, a la ribagorça aragonesa Areny de Noguera i al País Valencià, el municipi de Teulada a la Marina Alta.

L’acte, que tindrà lloc de forma simultània el proper dissabte 15 de gener, recrea la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí.

L’objectiu és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana. 

La jornada presenta la següent estructura:  des de les torre seleccionada a les 12.45h  té lloc la lectura del manifest escrit enguany per Maria del Mar Bonet , a les 13h es produeix l’encesa de fum, i l’acte de matí acaba amb la cantada del Viatge a Ítaca de Lluís Llach. A la tarda, es retorna a les torres a les 18.00h per llegir de nou el Manifest i a les 18.15h encendre les bengales de foc.

Les torres de guaita són estructures normalment aïllades situades en un lloc alt i de bona visibilitat per poder vigilar el mar i poder avisar de qualsevol sospita d’amenaça. La majoria d’elles són construïdes entre els segles XIV i XVI.

Trobem centenars de torres de guaita que formen part avui del patrimoni històric en el conjunt dels territoris de parla catalana.  La seva conservació és molt desigual: algunes han estat estudiades i hi ha generat publicacions i s’han convertit en un atractiu turístic afegit, unes poques fins i tot han estat restaurades, però la immensa majoria encara han de treure a la llum mitjançant la investigació històrica, les mil històries que guarden esperant a ser descobertes.

Llistat de torres coordinades per l’IRMU que participen en l’encesa:

·        Santa Susanna (Torre de Can Ratés)

·        Vilassar de Mar (Torre d’en Nadal)

·        Castelldefels (La torre del segle XVI de la masia de Can Roca de Baix)

·        Amposta (Torre de la Carrova)

·        Alcanar (Torre del Carrer Nou)

·        La Ràpita (Torre de la Guardiola)

·        Orrit (La Terreta-Ajuntament de Tremp) (Torre del Castell d’Orrit)

·        Areny de Noguera (Torre del Castell d’Areny)

·        Teulada (Castell de Moraira i Torre del Cap d’Or)

Per més informació: www.irmu.org

 

Llistat dels participants:

SSOM – Santa Susanna Orígens i memòria

Ajuntament de Santa Susanna

Coral Llibertat de Santa Susanna

Centre d’Estudis Vilassarencs

Ajuntament  de Vilassar de Mar

Grup d’Opinió de Vilassar

Creu Roja de Vilassar

Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar

Mansuets de Foc de Vilassar de Mar

Ajuntament de Castelldefels

Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels

Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

Ajuntament d’Amposta

Institut d’Estudis Comarcals del Montsià

Ajuntament d’Alcanar

Lo Rafal

Ajuntament de la Ràpita

Diabmonis La Ràpita

La Terreta – Ajuntament de Tremp

Centre d’Estudis Ribagorçans

Associació cultural la Terreta

Ajuntament d’Areny de Noguera

Institut d’Estudis Altoaragonesos

Consell Comarcal de la Ribagorça­­­

Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta

Ajuntament de Teulada

Associació Cultural Amics de Teulada

Cor la Senieta de Moraira

Associació “Pren-li Foc a la Metxa”

 

Comentaris